Bakeri Nansen på Haukeliseter Fjellstue

Bakeriet var en prøvesatsing som ble startet opp våren 2012. Etter en litt treig start skjønte vi etter hvert at dette likevel kunne bli en suksess. Vi fikk da bygget et lite bakeri i underetasjen i hovedbygget og den historiske Nansensalen i Tårnbygget fra 1890 fikk et nytt innhold – Bakeri Nansen var en realitet. Etter to høysesonger med bakeri på Haukeliseter var det tydelig at det lille bakeriet i underetasjen trengte mer plass. Under ombygningen i 2016 ble bakeriet flyttet til den nye østdelen i hovedbygget.

Bakeriet har fra 2012 til i dag vokst fra én baker kun i høysesong til to fast ansatte bakere på årsbasis, og ytterligere tre personer som forsterkning i sommermånedene, påsken og julen.  Det som startet som en prøvesatsing er nå et fullverdig bakeri året rundt.

Bakeriansvarlig Frank Peter Kliem er fornøyd med utviklingen, og ser enda større potensiale for bakeriet fremover. Han mener at det er fokuset på gode norske råvarer, men også en jevn og høy kvalitet som ligger bak fremgangen.  En annen del av fremgangen mener Kliem er at alle brød er bakt med surdeig som gir en bedre og fyldigere smak, samtidig som vi kan bruke mindre gjær og at brødet får en lengre holdbarhet. – Hvetemelet vi bruker er bare fra Norge – 100 % norsk. I noen av brødene bruker vi i tillegg mesk fra Vinje Bryggeri, et lokalt bryggeri kun 45 minutter fra Haukeliseter. De er en av flere produsenter som er en del av Haukeliseter sin satsing på lokale produkter og lokale leverandører. Med mesk i brødet får vi et grovere brød som er saftig, og med en tydeligere og bedre smak sier Kliem.

 

Foto: Håkon Aartun

Haukeliseters bakere baker daglig alt brød til frokostbufféen, men også til gjester som ønsker å kjøpe med seg et brød eller to hjem.  Det er mange hytteeiere i området som svinger innom for et ferskt og lokalt bakt brød. Brødene selges ut stort sett hver dag, og Kliem håper på å kunne utvide kapasiteten i fremtiden enda mer. I tillegg bakes det mellom 500 – 1000 boller per dag avhengig av sesong. Kliem tror og håper at det kan bikke over 1000 boller per dag de travleste dagene nå i sommer.

Foto: Ida Sandberg

Dette medfører en arbeidsbelastning som gjør at den første bakeren begynner på jobb allerede 01:00 for å sikre at de boende gjestene får nybakt brød til frokost. Andrea Halleraker Pedersen sier, – Det er en ganske spesiell følelse å sette vekkerklokka på 00:00. Stå opp, kle på jobbklær, gå ned i kjøkkenet i personalhuset, og møte på de som nettopp har lukket og låst restauranten for kvelden – eller andre som ikke har lagt seg enda. “God morgen”, sier jeg. De ser rart på meg og må tenke seg om et par ganger før de innser at jeg er på vei til jobb. Hun fortsetter, – Det er ganske fint å være på jobb når alle sover. Spesielt i vintersesongen blir arbeidsdagen gjerne 6-8 timer karaoke (i hvert fall for min del), for da er vi kun en på jobb hver dag. Nå om sommeren har vi panoramautsikt til Ståvatn og kan nyte soloppgangen og generelt nydelig natur.

Iris K Elias som jobber sin andre sommer på bakeriet kan ikke annet enn å si seg enig, – Når solen står opp og lager den fineste soloppgangen på jord, da føler jeg meg heldig! Vannet er blikkstille, solen skinner på Kista, og himmelen er rosa, lilla, indigo, gul og blå. Etter å ha drømt seg litt bort fortsetter hun med, – Så flyr tiden! Brød, boller, mer boller, litt flere boller, og om det er en kjempefin dag på fjellet – enda flere boller! Arbeidet fortsetter langt ut på ettermiddagen for at alle dagsgjester, turgåere og boende skal få nyte de nybakte bollene fra Bakeri Nansen.

Nytt i sommer er at bakeriet har som et av 17 utvalgte bakerier i Norge fått lisens til å bake og selge Pain Paillasse produkter; et brødkonsept fra Sveits som har gjort suksess rundt om i Europa, og nå også i Norge. Pain Paillasse er et tradisjonelt bondebrød med en aromatisk duft og en sprø gylden skorpe som er langtidshevet over tre dager. Bakeriet på Haukeliseter har vekket oppmerksomhet ut over landegrensene helt til det tyske bakemagasinet «Allgemeine Bäcker Zeitung», og for den som kan sin tysk; artikkelen finnes i sin helhet her.

I tillegg til boller og brød har bakeriet ansvar for å lage granola til frokosten, bagetter som smøres og selges i bakeriet, vaffelrøre og hamburgerbrød.

Vi spurte Elias om hvordan det er å jobbe på bakeriet og hvorfor hun søkte seg til Haukeliseter i første omgang. – På bakeriet er vi et bra team, har et godt produksjonssystem, lager kvalitetsprodukter, og det er hyggelig stemning! Det er både høyt tempo og moro å jobbe på bakeriet til en av Norges mest travle DNT-hytter. Jeg kom først og fremst til Haukeliseter fordi jeg ønsket å være ute i naturen når jeg ikke var på jobb, men alle som har hatt en fin arbeidsplass vet at man kommer tilbake fordi man også trives når man er på jobb!  Pedersen forteller hvordan hun begynte som kjøkkenassistent i fjor sommer og falt pladask for stedet den første uka, og hvor heldig hun føler seg som fikk fast stilling etter sommeren. – Utover høsten spurte de om jeg ville gå over i bakeriet i stedet – først som 50 % der og 50 % på kjøkken. Det var mye nytt i starten, men jeg kom overraskende fort inn i alt. I løpet av det siste halve året har jeg til og med vært “sjef” på bakeriet når bakeriansvarlig Kliem hatt ferie.

Foto: Håkon Aartun

Tidlige morgener og et høyt tempo gjør at de færreste ser denne gjengen i løpet av dagen og Pedersen sier, – Som bakere har vi naturligvis lite kontakt med gjestene, men noe av det gøyeste jeg vet er å gå over med bakverk til Bakeri Nansen og få “hale” på veien – kunder som ser de gode bollene og følger etter for å finne ut hvor de kan kjøpe dem. Det skjer også i blant at vi går forbi kassen eller resepsjonen akkurat når noen står der og skryter av f.eks. bollene. Det er en veldig fin «oppløfter» når det begynner å bli sent på arbeidsdagen, og motivasjon til å gå rakere i ryggen med et smil om munnen. Elias stemmer i, – Den beste tilbakemeldingen jeg har hørt var det en av våre servitører som fortalte videre til oss. Da hadde hun fått dette spørsmålet av en kunde, “Har dere en kjendis-baker her? Disse bollene er de beste jeg noen gang har smakt!”

For den som tenker at dette med boller og brød på Haukeliseter er noe man vil prøve, så er det utsalg hver dag hele året uavhengig av sesong. Utsalgsstedet for bakeriet kan variere mellom Nansensalen i Tårnbygget og restauranten i hovedbygget. Nå i sommer samt i påsken har vi utsalg i Nansensalen hver dag, men i periodene med litt mindre trafikk har vi oftest utsalg i restauranten mandag-lørdag og i Nansensalen søndager.

Vi ønsker dere velkommen til Haukeliseter fjellstue og Bakeri Nansen for en deilig lokal opplevelse!

Foto: Håkon Aarthun