Fakta om snøproduksjon!

I påvente av vinteren er det mange som lurer på hvordan snøproduksjonen i skisentrene egentlig går for seg. Her kommer litt info for de som er interessert i detaljene rundt dette!

Hvordan virker egentlig snøkanonene og hvor mye snø lager de?

For å produsere snø trenger du lufttrykk og vann med høyt trykk (og kuldegrader!).

Det er i hovedsak to typer snøkanoner:

  • Lanser, som trenger 20 bar trykk på vann, og 7-8 bar trykkluft (høytrykk).
  • Viftekanoner, som trenger 10 bar trykk på vann og har et strømforbruk på ca 25kW (lavtrykk).

Haukelifjell Skisenter har elleve viftekanoner og tolv lanser!

Vi har èn luftkompressor (ca 100kW) og et vannmagasin på ca 3000m3 på 310 høydemeter over bunnstasjon. Dette tømmes på under to døgn(!), så da må vannet pumpes fra Tyrvelidbekken. Her har vi to vannpumper på tilsammen 300 kW. Disse produserer 150m3 vann i timen med 30 bar trykk.

Under full drift er energiforbruket over 600 kW!

To døgns drift utgjør altså ca 30.000 kWh!

Når vannet pumpes inn med høyt trykk, går det gjennom dyser som forstøver vannet. I noen av dysene blir vannet blandet med trykkluft for å starte fryseprossessen. Uansett trenger man kuldegrader i lufta og helst luft med lav luftfuktighet.

Ved 9-10 minusgrader (effektiv temperatur) kan vi produsere over 400m3 snø i timen, eller i løpet av ett døgn.ca 2.5m snø over en hel fotballbane!

Etter hvert som vi øker antall lanser, trenger vi mer vann og mer luft. Så vi har under installasjon en ny pumpe som kan levere 80m3/time med 40 bar trykk. Da kan vi produsere helt til topps, uten trykkforsterkere oppe i bakken. Enda en kompressor er anskaffet og vil med tiden plasseres midt i bakken

Vi legger 40-50cm kunstsnø i bakkene, og heistrassene, og må ha 10-14 døgns full drift for å oppnå dette.

Sikkerhet

Når vi produserer snø, ligger det store slanger under snøen som fører vann til snøkanonene. Dette vannet er under stort trykk. Vi vet at mange av dere nå fristes til å gå ut i bakkene for å ake, gå på felleski eller for å kjenne litt på denne fine nye snøen igjen. Det skjønner vi godt. Men det er livsfarlig å oppholde seg i anlegget utenfor åpningstid, av flere grunner.

Hvis det av en eller annen grunn går hull på slangene under snøen, kanskje fordi det kommer en stålkant eller en kjelke kjørende, så kan man bli hardt skadet fordi det er så stort trykk i slangen. Flere av snøkanonene våre er ikke sikret nå som alpinanleggene er et anleggsområde. Hvis du da kommer akende eller skliende på ski og mister kontrollen og treffer en snøkanon, er dette naturligvis farlig.

Det er ikke så mange ukene vi holder på med snøproduksjon, så smør deg med tålmodighet; bakken åpner snart!

Vi gleder oss til sesongstart! 🙂